Ενεργειακό κόστος διαφόρων εναλλακτικών μορφών θέρμανσης

Ενεργειακό κόστος διαφόρων εναλλακτικών μορφών θέρμανσης

 

Η θέρμανση της κατοικίας αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα της εποχής. Όμως τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να μην πέσουν θύματα παραπλανητικής διαφήμισης;

Για την ευκολότερη κατανόηση θα συγκρίνουμε το κόστος θέρμανσης των διάφορων συστημάτων, για μία τυπική κατοικία, που θερμαίνεται μέχρι σήμερα με πετρέλαιο από κεντρικό σύστημα με βαθμό ενεργειακής απόδοσης (ΒΕΑ) 80%, και ξοδεύει 1.500 λίτρα πετρέλαιο το χρόνο ή 15.000 Kwh. Η ενέργεια αυτή απαιτείται για ΟΛΑ τα καύσιμα, προκειμένου να ζεσταθεί η κατοικία με τον ίδιο τρόπο.

Για τον υπολογισμό λάβαμε υπόψη τη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου, την τιμή αγοράς του και την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης.

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

 • Ηλεκτρικός λέβητας, ηλεκτρικά σώματα, πάνελ υπέρυθρων, σόμπες αλογόνου, θερμοπομποί.

 • Τιμή 0,180 ευρώ/Kwh. Βαθμός Ενεργειακής Απόδοσης, ΒΕΑ=1,00 ή 100%)

Σε χρήματα 15.000Kwh * 0,8 * 0,180€/Kwh * 100% = 2.160€ (+41%)

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

 • Θερμογόνος Δύναμη ΘΔ=10kWh/lt,

 • Τιμή 0,84 ευρώ/lt, Τιμή ενεργείας = 0,84/10 = 0,084 ευρώ/kWh

 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ (ΒΕΑ=80%).

Σε χρήματα μεταφράζεται 15.000Kwh * 0,084€/Kwh=1.260€ (τιμή βάσης)

 • ΣΟΜΠΑ Ή ΤΟΠΙΚΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ (ΒΕΑ=90%) 1.121 ευρώ (-11%)

ΥΓΡΑΕΡΙΟ

 • Τιμή ενέργειας 0,070 ευρώ/kWh

 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ (ΒΕΑ=80%) 1.050 ευρώ (-17%)

 • ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΚΟΙΝΟΣ (ΒΕΑ=90%) 933 ευρώ (-26%)

 • ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΤΜΠΥΚΝΩΣΗΣ (ΒΕΑ=97%) 865 ευρώ (-31%)

ΠΕΛΛΕΤ

 • (με υγρασία <10%) ΘΔ=5kWh/Kg, τιμή 0,30 ευρώ/Kg,

 • Τιμή ενεργείας 0,3/5 = 0,060 ευρώ/kWh

 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ (ΒΕΑ=80%) 900 ευρώ (-28%)

 • ΣΟΜΠΑ Ή ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ (ΒΕΑ=90%) 800 ευρώ (-36%)

ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ

 • Τιμή 0,180 ευρώ/Kwh (μέσος ΒΕΑ=3,5 ή 350%) 617 ευρώ (-51%)

 • Τιμή 0,180 ευρώ/Kwh (μέσος ΒΕΑ=3,0 ή 300%) 720 ευρώ (-43%)

ΞΥΛΟ

 • (στεγνό υγρασίας<20%) ΘΔ=4 kWh/kg και τιμή 0,14 ευρώ/Kg

 • Τιμή ενεργείας 0,14/4 = 0,035 ευρώ/kWh

 • Κλασική σόμπα (ΒΕΑ=0,6) 700 ευρώ (-44%)

 • Ενεργειακό τζάκι, αερόθερμη σόμπα (ΒΕΑ=70%) 600 ευρώ (-52%)

 • Κλασικό τζάκι (ΒΕΑ=25%) 1.680 ευρώ (+34%)

Οι τιμές αφορούν θέρμανση ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της κατοικίας και όχι μεμονωμένων χώρων. Επιλέγουμε σύστημα θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης, το κόστος του καυσίμου, τη πιθανότητα αύξησης του, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ποιοτική σύγκριση διάφορων πηγών θέρμανσης

Ηλεκτρισμός
Ο ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση. Το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για τη παραγωγή του χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή.

Τα πάνελ υπέρυθρων, οι θερμοπομποί κλπ. παρέχουν άμεση θέρμανση επιφανειών και σώματος με ακτινοβολία. Δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς όπως ο ήλιος το χειμώνα. Όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται.

Αν χρησιμοποιηθούν για θέρμανση του χώρου έχουν την ίδια απόδοση (μέχρι 100%), άρα και το ίδιο κόστος, με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ.

Ενδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή διαμονή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης. Για την κάλυψη όλης της κατοικίας θα απαιτηθεί μεγάλη ηλεκτρική ισχύς, τριφασική παροχή και μεγάλο κόστος.

Πετρέλαιο

Για να λειτουργεί αποδοτικά και οικονομικά και να μη ρυπαίνει, ο λέβητας πετρελαίου χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Υγραέριο

Στην αγορά έχει επιβληθεί πλέον η νέα γενιά από λέβητες συμπύκνωσης που επιδεικνύουν εξαιρετική θερμική απόδοση και οικονομία αφού εκμεταλλεύονται πλήρως τη θερμότητα της καύσης και δεν απαιτούν πρακτικά σuντήρηση.

Πέλλετ

Το πέλλετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Το μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση.

Ξύλα

Τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά, (υγρασία μέχρι 20%), δηλ. να έχουν κοπεί πριν από 12 -18 μήνες. Απαγορεύεται η καύση επεξεργασμένων ξύλων (παλιά κουφώματα, έπιπλα κλπ.). Η θέρμανση με χρήση απλού τζακιού στα αστικά κέντρα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση γιατί δημιουργεί αιθαλομίχλη με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία μας. Ένα απλό τζάκι εκπέμπει 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ένα λέβητα πετρελαίου πολυκατοικίας.

Αντλία θερμότητας – κλιματιστικό

Το κλιματιστικό αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία. Αποδίδει κατά 3 φορές και πλεον περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Τα τύπου «inverter» κλιματιστικά διαθέτουν αυτορρυθμιζόμενη παροχή ψυχρού-θερμού αέρα και προσεγγίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την τεθείσα τιμή του θερμοστάτη. Όταν ελέγχουμε εμείς τη λειτουργία (on-off), τότε αυτός ο τύπος δεν μας προσφέρει κάτι επιπλέον και μπορούμε να επιλέξουμε τα φθηνότερα κλασικά μοντέλα.

 

***Παραπλανητική διαφήμιση για συσκευές

Στην αγορά κυκλοφορούν ηλεκτρικές συσκευές που υπόσχονται βαθμό απόδοσης 300%, ή και παραπάνω. Υπόσχονται μικρό κόστος ανά ώρα χωρίς καμιά τεκμηρίωση.

Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια και τη μετατρέπουν σε θερμότητα. Επομένως δεν μπορούν να έχουν απόδοση πάνω από 100%, δηλαδή όσο και ένα απλό ηλεκτρικό σώμα καλοριφέρ. Είτε πρόκειται για τεχνολογία ιόντων ή για κάποια λεγόμενη «θερμομαγνητική τεχνολογία» ή οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, ισχύει η βασική αρχή ότι αποδίδεται τόση ενέργεια όση καταναλώνεται. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η αντλία θερμότητας, όπως είναι το κλιματιστικό, η οποία όμως δεν μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα αλλά την αντλεί από το περιβάλλον.

Μόνωση

Η κατανάλωση του καυσίμου δεν καθορίζεται μόνο από το μέγεθος της κατοικίας, αλλά και από τη μόνωση της κατοικίας. Η θέρμανση δεν λειτουργεί μόνο για να ζεστάνει το σπίτι, αλλά για να αναπληρώνει τη θερμότητα που χάνεται. Μια συνηθισμένη κατοικία είναι σαν ένας τρύπιος κουβάς που πρέπει συνεχώς να τον τροφοδοτούμε για να παραμένει γεμάτος! Αν ήταν δυνατό να μηδενίσουμε τις απώλειες, με τέλειες μονώσεις, τότε αυτό το σπίτι δεν θα χρειαζόταν καν θέρμανση!

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε όσα υπόσχονται οι διάφορες εταιρείες και να συμβουλεύονται ειδικούς, πριν προχωρήσουν σε μεγάλου κόστους αγορά ή αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.

 

Συμπεράσματα:
1. Αν ακούτε ή διαβάζετε αναλύσεις για το πόσο καταναλώνει κάποια τυπική,  ή μία συγκεκριμένη κατοικία, κάποιων τετραγωνικών με το τάδε σύστημα θέρμανσης,  να μην κάνετε αναγωγές ή συγκρίσεις με το δικό σας σπίτι, γιατί μάλλον θα οδηγηθείτε σε λάθος συμπεράσματα (!). 
2. Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα από της δαπάνες  της θέρμανσης επενδύοντας κάποια χρήματα, επειδή το πρόβλημα εκτός από τεχνικό είναι και χρηματοοικονομικό, μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο Μηχανολόγο Μηχανικό.
3. Με τις ισχύουσες τιμές καυσίμων το πετρέλαιο , παραμένει ακόμη ανταγωνιστικό, και  με χρηματοοικονομικούς όρους, αν συνυπολογισθεί  το  μικρό κόστος της εγκατάστασης ενός λέβητα με καυστήρα πετρελαίου, είναι μία αρκετά συμφέρουσα λύση. 
4. Κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη π.χ. πολυκατοικίες.


Γενικοί τρόποι μείωσης των δαπανών θέρμανσης:
1. Η βελτίωση της θερμομόνωσης της κατοικίας σας μπορεί να σας εξοικονομήσει μέχρι και 30-40% (!!) των δαπανών θέρμανσης.
2. Η τοποθέτηση συστήματος αντιστάθμισης  (κυρίως σε πολυκατοικίες και  κτίρια χωρίς αυτονομία) μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση μέχρι και 25%.
3. Η καλή συντήρηση και ρύθμιση του υφιστάμενου λέβητα-καυστήρα μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση μέχρι και 15%. 
4. Η βελτίωση του συστήματος διανομής και  ελέγχου της εγκατάστασης (μονώσεις δικτύου, κυκλοφορητές νέας τεχνολογίας, ψηφιακοί θερμοστάτες κλπ.) , μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση μέχρι και 10%.
5. Ο σωστός προγραμματισμός της λειτουργίας της θέρμανσης μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 10%.
Ας μην ξεχνάμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας, είναι μια οικολογική μορφή ενέργειας, που όλοι μπορούμε να παράγουμε και να κερδίσουμε χρήματα, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

Καλάθι

Το καλάθι είναι άδειο
Το καλάθι είναι άδειο
https://energyeco.gr/inner.php/ajax

Κατηγορίες

Ποιός είναι online

Έχουμε online 4 επισκέπτες και 0 μέλη.